Ревматизмот може да доведе до поголема или помала нефлексибилност на телото и намалена подвижност, поради што зглобовите често се отечени и болни. Повеќето пациенти се жалат на чувство на кинење, бодеж или болка, најчесто предизвикана од дегенеративни промени во зглобовите и поради воспаление.

Ревматските заболувања обично се дегенеративни заболувања придружени со воспалителни, метаболички и ревматски заболувања надвор од зглобот.

АРТРОЗА

Артрозата е најчестата ревматска болест, која доведува до постепено распаѓање на 'рскавицата, што резултира со истрошен зглоб. Генерално се погодени рацете и 'рбетот, особено долниот дел на грбот и на вратот.

Оваа болест се јавува како последица од стареење, иако промените можат да се појават и поради несоодветно држење на телото, интензивно вежбање или проблеми поврзани со работата, прекумерна тежина, која може да предизвика затегнатост на зглобовите и поради тоа да се истрошат. Избегнувајте непотребен притисок врз слабите зглобови и намалете ја телесната тежина.

АРТРИТИС

Артритис е воспалителна ревматска болест која најчесто ги погодува луѓето на возраст меѓу 30 и 50 години. Се карактеризира со оток во зафатените зглобови, болка, чувствителност и нефлексибилност, особено наутро. Зафатениот зглоб вообичаено е топол на допир, додека кожата над него е црвена. Со текот на времето, зглобот може целосно да се вкочани.

Генетиката и нарушувањето на имунолошкиот систем играат важна улога во појавата на оваа болест. Обично се појавува во пределот на прстите на рацете и нозете, потоа глуждовите, колената, лактите и зглобовите. Истата може да се намали со противвоспалителни лекови кои помагаат да се намали болката и воспалението, а во исто време да се заштити погодениот зглоб и да се забави напредувањето на болеста.

ГИХТ

Гихтот е метаболичка ревматска болест поради која во зглобовите се создаваат кристали на урична киселина предизвикувајќи силна болка. Зглобовите потоа се полнат со вода и отекуваат.

ЕКСТРА АРТИКУЛАРНИ РЕВМАТСКИ ЗАБОЛУВАЊА

Екстра артикуларни заболувања вклучуваат воспаление на мускулите, тетивите и лигаментите. "Тениски лакт" е исто така форма на воспаление на тетивите, со кое се соочуваат многу спортисти.

Болката секогаш укажува дека нешто не е во ред. Веднаш посетете лекар кога болката во зглобовите трае неколку недели или дури месеци, го отежнува пешачењето, кога е присутна дури и кога мирувате, кога ви го нарушува спиењето, доколку еден од екстремитетите е отечен, црвен или доколку имате чувство на печење, пецкање или слични симптоми.

Прочитајте исто така Важноста на противвоспалително дејство

Артрозата е најчестата ревматска болест, која доведува до постепено распаѓање на 'рскавицата, што резултира со истрошен зглоб. Генерално се погодени рацете и 'рбетот, особено долниот дел на грбот и на вратот.

Сите страни на ревматизмот

Предупредување
Пред употреба внимателно да се прочита упатството! За индикациите, ризикот од употребата и несаканите дејства на лекот консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт.